domingo, 25 de mayo de 2014

Nota de premsa FESTIVAL TIFLOLLIBRE 2014

FESTIVAL TIFLOLLIBRE 2014
Homenatge a Julio Cortázar i Joan Vinyoli (1914-2014)

Una trobada per fomentar la integració a través de la lectura braille i en veu alta.

El 22 de maig es va celebrar al CaixaForum Barcelona la 6a edició del Festival Tiflollibre, enguany en homenatge a Julio Cortázar i Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement.

Aquest esdeveniment, iniciativa de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 té com a objectiu principal: fomentar el llibres en Braille i parlats i sumar esforços per impulsar la lectura en veu alta per, a la vegada, convertir-la en una activitat d’integració amb la resta de la societat. Però té també un objectiu solidari: els fons recollits al Tiflollibre es destinen sempre a un projecte solidari de millora de la salut visual dels discapacitats visuals del Tercer i Quart Món. Enguany el destinatari era el projecte de millora de la xarxa sanitària visual que l'ONG OpticsxmÓn (OXO): Formalització dels primers estudis universitaris d'Optometria mèdica a la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua i continuació de l'atenció visual a la campanya nacional d'alfabetització.

Tiflollibre 2014 va ser presentat per Josep Maria Blanco, actor i director de doblatge. La seva veu va ser el fil conductor d’una vetllada de contes de Cortázar i poemes de Vinyoli que personalitats del món del teatre, de la literatura, del documental i el periodisme van llegir en veu alta per a tots els assistents. I on també membres de l’ADVC van emocionar al públic amb les seves lectures en braille en veu alta.

L’acte va ser inaugurat per Manel Martí, president de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya (ADVC) i promotor d’aquest festival des de 2009, Carmen Uroz, presidenta d’ÒtipcsxmÓn, i la Dra. Rosa Sust, vicepresidenta de la Fundació Ramon Martí Bonet (beneficiària de la recaptació de Tiflollibre 2013).

Les lectures en veu alta es van iniciar amb un breu discurs d’obertura de l’escriptora Gemma Lienas amb el qual va voler compartir què significa la lectura i el fet de llegir en veu alta per a ella. Tot seguit Gemma Lienas va llegir el primer dels contes de Cortázar que se sentiria a l’Auditori: “Aplastamiento de las gotas”.


A continuació la música va prendre l’escenari, amb el piano, el contrabaix i el violí de Clàudia Bardagí i els músics Pere Bardagí i Juan Pablo Balcázar, que van interpretar dos temes del disc de Clàudia Bardagí: “Your spell on me” i “Walking on time”. 




L’acte va continuar amb les lectures de l’escriptor i dramaturg Lluís-Anton Baulenas, qui va llegir en veu alta el conte de Cortázar “Acefalía” i el poema de Vinyoli “Cercles”.

L’escriptora i periodista Blanca Busquets llegiria a continuació els poemes de Vinyoli “El campanar” i “Des del Talús” que van emocionar el públic per la veu de la lectora i la musicalitat i el ritme dels versos.

Era el torn ara de Paquita García, vicepresidenta de l’ADVC, que va llegir en braille el conte de Cortázar “Trabajos de oficina” i el poema de Vinyoli “Repetiment”. Paquita va fer emmudir l’Auditori, que l’escoltava emocionat.

Tot seguit era el torn de llegir de Josep Maria Mestres, a qui una grip va impedir ahir la seva assistència. Josep Maria Blanco va llegir llavors unes paraules que va Josep Maria Mestres va tenir la gentilesa d’enviar al Festival. En elles compartia el que significa per a ell la primera lectura en veu alta dels actors quan comencen a assajar una obra de teatre.

Jaume Respall, associat de l’ADVC llegiria ara el poema de Vinyoli “Quan a vegades penso” i el conte de Cortázar “Historia verídica” que va divertir el públic assistent. Jaume va llegir amb l’ajuda d’una lupa, ja que té Discapacitat Visual B2.

Lala Gomà, realitzadora i directora de premiats documentals de TVC va ser la següent lectora a pujar a l’escenari. A més va voler compartir amb els presents un regal en forma de poesia que el poeta Joan Vinyoli li va dedicar quan era una nena: “La cortina”. Lala, va llegir a continuació “La paraula”, també de Vinyoli.

I va arribar la sorpresa de la nit: el fill del poeta Joan Vinyoli, Albert Vinyoli, present entre els convidats, va pujar a llegir en veu alta el poema del seu pare, “No res, un fum”. Amb emoció, va agrair la participació en el Festival homenatge al seu pare en el centenari del seu naixement.

Era ara el torn de la convidada d’honor de Tiflollibre 2014: Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, sempre donant el seu suport a la poesia i a la lectura. Laura va llegir el poema de Vinyoli: “El silenci dels morts”; abans però ens va voler obsequiar amb un conte de Cortázar que segons ella feia de pont per després llegir el poema de Vinyoli. El conte, que va llegir en veu alta per a tots des del seu mòbil era: “Instrucciones para dar cuerda al reloj”.

El darrer lector convidat que va pujar a l’escenari va ser Marc Martínez, actor i director de teatre molt estimat pel públic assistent. Marc va emocionar tothom amb les dues lectures dramatitzades que va fer de dos contes de Cortázar: “Tía en dificultades” i “El discurso del oso” que va dedicar a la seva mare.

Per acabar amb el programa de lectures en veu alta, que no amb el Tiflollibre ni amb l’espectacle, 35 integrants de la coral de góspel The New Zombis van omplir l’Auditori de música, ritme, color i emoció. Els New Zombis van interpretar els temes: “Better Is One Day” de Trey McLaughlin, “Lord You Are Good”, de Israel Houghton, “He Will Supply” de Kirk Franklin,“Asimbonanga,” trad. Sudafricana, “Let the Weak” de Soweto Gospel Choir I “Oh Happy Day” de Edwin Hawkins singers. L’alegria dels Zombis va fer que la cloenda de Tiflollibre 2014 fos una festa.

Amb unes breus paraules i agraïments del President de l’ADVC, Manel Martí, acompanyat per la presidenta d’ÒpticsxmÓn, Carmen Uroz i la vicepresidenta de la Fundació Ramon Martí Bonet (beneficiària de la recaptació de Tiflollibre 2013), la Dra. Rosa Mª Sust i tots els lectors convidats és va cloure l’acte amb la, ja tradicional,  foto de família.

El Festival Tiflollibre és una iniciativa de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3 i va ser organitzat per tercer any consecutiu per Centro Trinidad.

Per a més informació:

Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3
Promotor i organitzador del Festival Tiflollibre des de 2009
Tel.: +34 93 447 04 04
Fax: +34 93 447 01 14

Centro Trinidad, staff de la ADVC B1+B2+B3
Organitzador del Festival Tiflollibre des de 2012 i encarregat de la comunicació corporativa
Tel.: +34 93 187 36 01
Fax: +34 93 440 30 02
E-mail: info@centrotrinidad.com